Ürge-Vorsatz Diána

Nobel-békedíjas fizikus, ceu Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Központjának igazgatója

Ürge család 2016

Tanulmányok

Ürge-Vorsatz Diána a budapesti Radnóti Gimnáziumban érettségizett, majd az Eötvös Loránd Tudományegyetemen fizikusi diplomát szerzett. 1996-ban a kaliforniai egyetemen környezettudományból doktorált. 

CEU

1996-től a budapesti Közép-európai Egyetem (CEU) környezetvédelmi tanszékének professzora, 2007-től a CEU Éghajlat- és Fenntartható Energiapolitikai Központjának igazgatója.

Nobel-díj

Az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) III. Munkacsoportjának alelnöke. 2002 óta részt vesz az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) munkájában; az IPCC tevékenységét 2007-ben Nobel-békedíjjal ismerték el. 2007-től a Közép-Európai Egyetem éghajlati és fenntartható energiapolitikai kutatóközpontjának vezetője. 2015 októberében megválasztották az IPCC III. Munkacsoportja alelnökének, amelynek az a feladata, hogy vizsgálja meg az összes lehetőséget az üvegházhatású gázok csökkentésére a légkörben és tudományosan megalapozza ezek megvalósítását.

Energiahatékonyság

Diana Urge-Vorsatz volt az IPCC két értékelő jelentésének koordináló vezető szerzője. Az „Energiahatékonyság” folyóirat társszerkesztője, a „Környezet és erőforrások éves áttekintése” szerkesztőségének tagja.

Globális társadalmi szerepvállalás

A Tokiói Nemzetközi Keresztény Egyetem vendégprofesszora, valamint a IIASA (Nemzetközi Alkalmazott Rendszeranalízis Intézet) kutatója volt. Számos szervezet igazgatósági és tanácsadó testületén dolgozott, köztük az Innogy (korábban RWE), az Osztrák Klíma- és Energiaalap (KLIEN), az Európai Klíma Alapítvány (ECF), az Egyesült Királyság Energiakutatási Központja (UKERC) és a Magyar Energiahatékonysági Társfinanszírozási Program (HEECP) és a Budapesti Klub.

Rendszeresen meghívják magas szintű értékelő bizottságokba, például a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratóriumban és az EU Közös Kutatóközpontjában végzett munka értékelésére. Több mint 200 tudományos publikációval rendelkezik, mint a PNAS, a Nature, a Nature Climate Change. Évente több mint 100 média felkérésnek tesz eleget az éghajlat- és energiaügyi kérdésekben.

Kitüntetések

2008-ban megkapta a Magyar Köztársaság „Közepes kereszt” elnöki díját, valamint 2009-ben a „Szerepmodell” díjat, és 2017-ben meghívást kapott az Academia Europaea tagjává.

A Teremtett világ csodája - hogyan adjuk tovább unokáinknak?

A Nobel békedíjas fizikus előadásban az éghajlati és ökológiai válságról beszél majd nekünk, amelyet körülbelül egy generáció alatt idéztünk elő, és tettünk tönkre. Megoldásaiban megmutatja, mennyire fontos, hogy betartsuk Jézus tanítását. Ugyanis ha a földi gazdagságokat hajszoljuk, bizony nem sokat fogunk tudni már unokainknak továbbadni a Teremtés csodáiból.