Konferencia témája

Dicsőítés

Dicsőítés

Vajon mit jelent az, hogy “dicsőítés”? Lehetséges itt a földön dicsőítés közben az Úr közvetlen jelenlétébe lépni? A dicsőítés koncerteken, dicsőítő istentiszteleteken történik, amiken hívő és hitetlen ember egyaránt részt vesz.

dicsőítés

Fotó: pexels.com

Isten, Mindennek Atyja

Isten csodálatos, végtelen és mindenható. Isten különleges, felfoghatatlanul gyönyörű, egyedi és páratlan. Isten ámulatba ejt és közelségében csak egyetlen szó jut eszünkbe, újra és újra: Szent, Szent, Szent.

A dicsőítés Isten közelségének természetesen velejárója. Amennyiben sikerül Isten jelenlétében éreznünk magunkat, az egyedüli reakció: dicsőíteni Istent, azért mert Ő fenséges, mert Ő Szent, mert Ő Mindenható és mert Ő méltó erre.

A Mennyben a dicsőítésnek soha nincs vége, hiszen Isten jelenléte dicsőítést szül. És ez nem Isten hatalomvágyából vagy hiúságából ered, korántsem.. Ez természetes reakció! Onnan tudjuk, hogy Isten közelében járunk, hogy igazán hatalmas szeretetet érzünk, biztonságot, hálát, végtelen nyugalmat, békét, szeretetet, igazságot, végtelen kegyelmet és áldást. Hol van itt a társadalmi rang vagy az emberi megfontolás?! Egyedül Isten számít, hiszen Ő általa és Ő benne, Ő érte van minden! És ebben a Teremtésben nekünk is helyet ad az Életben, azaz minden nap, minden percben, minden pillanatban.. A hála érzése tölt be bennünket, és szívesen zengünk zsoltárt az Úr dicsőségéről, hiszen jobb az Ő háza küszöbén állni egy napig, mint ezer máshol lakni.

Kapcsolat

A dicsőítés mély, a dicsőítés szép, a dicsőítés jó. És segít az Úr közelében maradni, sőt elmélyíti az imát, a közbenjárást, erősíti az Istennel való közvetlen kapcsolatot. A dicsőítés csak az Úr előtt történik, csak az Úr dicsősége miatt, azért mert Ő, egyedül Ő méltó erre. És közben nem embert látunk, nem fényeket, és nem színpadot. A dicsőítés és a keresztény könnyűzene nem ugyanaz. Mindegyiknek megvan a maga helye és szerepe. Az Új Teremtés Konferencia egyik pillére a dicsőítésről, az Igazi, autentikus dicsőítésről szól.

Dicsőítés

Fotó forrás: pexels.com

“A dicsőítés koncerteken, dicsőítő istentiszteleteken történik, amiken hívő és hitetlen ember egyaránt részt vesz. (A dicsőítések mindenkit befogadó légköre ezt sugallja: Jó hangulat van, Isten szeret. Te is úgy vagy jól, ahogy vagy.) Fiatalok százai próbálják így dicsőíteni Istent, miközben nyíltan tisztátalan életet élnek. Hamis képzetek születésének melegágya ez: Istenről, közösségről. Nem csoda, hogy az így szocializálódott keresztyének valójában sokszor valami, és nem VALAKI mellett elkötelezettek.

Dicsőítő zene

A dicsőítés az élmény-keresztyénség melegágya. Ennek alapja az érzés, nem pedig a tudat, a szív. Ez a fajta dicsőítés csak arra törekszik, hogy élményt adjon, mert arra az ember mindig vevő. Mellékessé válik a kiváltó ok, a lényeg mindig az, hogy élmény legyen, vagy adrenalin – ahogyan fiataljaink mondják. Némelyeknél az alkohol, másoknál a drog, extrém sportok vagy éppen a zene hozza felszínre az élményt.

dicsőítés

Fotó forrása: awakeningeurope.com

De ez csak időlegesen elég, mert az ember megszokja, és az ingerküszöb emelkedése miatt egyre többet kíván. Így jelenik meg a kezdeti gitáros dicsőítések után az egyre bővülő zenekar, az egyre fokozódó hangerő, az egyre nagyobb létszám, és a mind jobban színesedő műfaj: hip-hop, rap stb. Az élménykeresztyén egyik élménytől fut a másikig, egyre kritikátlanabbul. Az élmény élteti, táplálja, ez dobja fel, a köztes időben pedig, egyszerűen túlél. Sajátságosan ugyanazok a tünetek jelentkeznek, mint a különböző szenvedélybetegségek területén.”

/ Részlet: a Biblia Szövetség ‘Fontos kérdések’ sorozata 2012. október 14-én, Budapesten, a Nagyvárad téri református templomban elhangzott “Istendicsőítés – hangerővel?” c. előadásából. /

“Éjfélkor imádkoztak és zsoltárt énekelve dicsőítették az Istent, a foglyok meg hallgatták őket. Hirtelen nagy földrengés támadt, úgyhogy a börtön alapjai megremegtek. Az ajtók mind kinyíltak, és mindenkiről lehullott a bilincs.” (Apostolok cselekedetei) 

Vendégeink a világ talán legismertebb, igazán autentikus dicsőítő közösségeiből érkeznek, és betekintést nyújtanak a valódi dicsőítésbe!

Szeretném élőben látni